Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.06.19.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 618. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.06.19. Művelődés A 2009-es középajtai iskolanap június 11-én a Benkõ József-i életmû és szellemi hagyaték ápolását, máig ható tanulságainak átadását tûzte ki célul.
Meghívott volt szülõfaluja, Bardoc iskolájának küldöttsége is, amely szintén a Benkõ József nevét viseli. Jelen voltak az ünnepségen Albert Álmos szenátor, Márton Árpád parlamenti képviselõ és Nagyajta Polgármesteri Hivatalának képviselõi is. Fábián Levente iskolaigazgató köszöntõ beszéde után Incze Irén magyartanár méltatta Benkõ tudományos munkásságát, kiemelte úttörõ szerepét az erdélyi történetírás, botanikai kutatások, nyelvészet-lexikológia területén. Hangsúlyozta azokat a törekvéseket, amelyek az utóbbi 20 évben Erdélyben, Középajtán történtek a polihisztor mûveinek kiadatásában, emlékállításban, a még kéziratban, levéltárakban, könyvtárakban elfekvõ mûvek felkutatásának, kiadatásának fontosságát.
A résztvevõk ellátogattak a Benkõ József emlékét õrzõ színhelyekre: a templomkertbe és a temetõbe. Az elsõ iskolanap alkalmával három facsemetét ültettek el emlékezetül. Utána koszorúzásra került sor. Albert Álmos és Márton Árpád, a bardoci iskola küldöttsége, a nagyajtai polgármesteri hivatal képviselõi a református templom udvarán felállított Benkõ József mellszobránál koszorúzott. A temetõben, ahol Benkõ sírját a középajtai iskola gyerek- és nevelõközössége gondozza, a középajtai iskola I-IV és V-VIII osztályos tanulói helyezték el a kegyelet koszorúit.
12 órától tudományos vetélkedõre került sor, amelyen a tanulók arról gyõzték meg a hallgatóságot, hogy alapos ismerõi a tudós által oly fontosnak tartott népismereti, család- és egyháztörténeti adatoknak, növénytani szóújításoknak, a természet felmérhetetlen kincseinek, a füvek gyógyhatásának, az együttélõ népek nyelve közti kölcsönhatásnak. Kitûnõ szereplésükért a két iskola versenyzõi emléklapot, diplomát és ajándékcsomagot kaptak.
A székely ember, ha ünnepel és ha vendéget fogad, akkor a lelkét az asztalra is kiteszi: a gyerekek közremûködésével készített krumpligulyás, kalács és üdítõ percek alatt csillapított éhet, szomjat egyaránt.
A délutáni program is gazdag volt: sportvetélkedõk Nagyajta-Középajta-Bardoc csapata között, utána a kis kézmûvesek is munkába álltak, csak úgy pörögtek az ujjak, nagy érdeklõdéssel tanulták a gyöngyfûzés tüneményes technikáját. A nap egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a két iskola: Bardoc és Közéajta testvéri kezet nyújtott, és elhatározták, hogy ezután minden évben találkozót tartanak – legközelebb Bardoc lesz a vendéglátó – kapcsolatukat, amennyire lehet, szorosra fûzik, talán közös kulturális sporttevékenységeket is szerveznek.
így az elsõ Benkõ József iskolanap Középajtán hagyományteremtõ, közösségépítõ és szolgáló lehet.
Incze Irén


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 618. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.